top of page

CEMAATLE NAMAZ

Cemaatle namaz kılmanın, yalnız başına kılınan namazdan 27 kat faziletli olduÄŸu Peygamber Efendimiz'in (S.a.v) hadis-i ÅŸerifleriyle sabittir. İmam, namazın farz, vacip ve sünnetlerini en iyi bilen kiÅŸi olduÄŸu için, ona uyan cemaat ise, en iyi bilen kadar namazın sevabına ulaÅŸacaktır.

Cemaatle kılınan namaz, müslümanların birbirini tanımasını, toplumda huzur ve kardeÅŸliÄŸin oluÅŸmasını saÄŸlamaktadır.

Cemaatle namaz kılarken, kiÅŸi sünnet namazlarını kendisi kılar, sadece farz namazlarda imama uyar.

İmamın vasıfları: En iyi bilen, en iyi okuyan, ehli sünnete en uygun olan ve en yaÅŸlı olan kiÅŸi imam olmalıdır.

İmam olan kiÅŸi ÅŸöyle niyet eder: “Niyet ettim Allah rızası için ... namazını kılmaya, ben imamım bana tabi olana (uyana)”

İmama uyan cemaat ÅŸöyle niyet eder: “Niyet ettim Allah rızası için ... namazını kılmaya uydum hazır olan imama”

Kadınlar cemaat olarak namaz kılmak zorunda iseler imam öne geçmez safın içinde yani hizasında durur.

Cemaatle kılınan gündüz (öÄŸle, ikindi) namazlarının farzlarında, imam kıraatı (Fatiha ve namaz sûresini) içinden okur ve cemaat de bu sûreleri okumadan, imamın kıraatı tamamlamasını bekler.

Sabah, akÅŸam ve yatsı namazlarının farzlarında , imam, ilk iki rekatta kıraatı dışından yapar ve cemaat, Fatiha Sûresi'ni imam bitirince, imamla beraber içinden ''amin'' der. AkÅŸam namazının 3. ve yatsı namazının 3. ve 4. rekatlarında, imam, sadece içinden Fatiha Sûresi'ni okur, cemaat de bu sûreleri okumadan, imamın kıratı tamamlamasını bekler.

Cemaat, imamla beraber tekbirlere katılır; Et-Tahiyyâtü, Salli, Bârik ve Rabbenâ duâlarını okur, secde ve rükûdaki tesbihleri yapar.

bottom of page